Een verhaal voor de Wereld III

6 januari 2000, 12:17

Een computer is een soort vergaarbak van allerlei bestanden. Nu ja, zullen de echte kenners meteen wel roepen, met "computer" druk ik mij niet erg zorgvuldig uit. Er moet natuurlijk "harde schijf", of beter "hard disk", worden gelezen.

Vroeger had ik in dit inmiddels antieke kastje een HD (jaja, dat is helemaal turbo) van 265 Mb (wat het ook mag zijn). Deze schijf stond dan al wel snel vol maar toch kon ik steeds zo'n 35 Mb vrij houden door regelmatig allerlei onzin weg te gooien. Toch maar iets "bijgeplugd" en nu heb naast de oude schijf ook nog één tot mijn beschikking met 1000 Mb, ofwel 1 Gig.

Na het installeren - ik zal jullie details besparen, maar je hoeft er niet op te rekenen, dat er enige zinvolle support is te verwachten van een verkopende firma indien je computer de hoogbejaarde leeftijd van twee heeft bereikt - is het net of je een bad laat vollopen. Met een maand is de beschikbare ruimte wederom geslonken tot nog geen 10% van de totale capaciteit.

Wederom heeft het eindeloze schoonmaken en opruimen aangevangen. Het weggooien van bestanden wordt altijd maar weer uitgesteld. Maar indien ik iets weggooi, dat al tijden ongebruikt kostbare ruimte in beslag neemt, dan blijkt het meestal in de opvolgende tijd toch nog wel een nuttige invulling te kunnen hebben.

Plaatjes die maandenlang zwijgend maar omvangrijk ruimte innemen, blijken na archivering op diskette toch wel weer handig te zijn. Programma's, ooit één keer uitgeprobeerd en vervolgens een paar maanden later verwijderd, hadden misschien toch nog een zinvolle bestemming.... Om maar niet van verwijderde systeemfiles te spreken. Zo heeft een opruimbui geresulteerd in het geheel opnieuw moeten installeren van Windows (gelukkig de ouderwetse maar o zo fijne 3.11 versie).

Nu zijn er op de markt ook programma's te verkrijgen die geheel automatisch nutteloze bestanden weggooien. Niet aan beginnen. Als je zelf al niet weet wat nutteloos is, dan kun je er van uit gaan dat zo'n programma zeker essentiële informatie weggooit. Maar tijdens zo'n opruimbui kom je ook wel eens iets aardigs tegen, een probeersel:

Welnu geachte heren, dames ook natuurlijk, van het ZOUT-podium.

U welbekend, tenminste als u aanwezig was op een van de vele ZOUT bijeenkomsten, ook wel "DE tocht" genoemd, mag de harde kern van het geheel aan deelnemers en staf toch tot de liefhebbers van een speciaal-biertje gerekend worden. En dan hebben we het niet zomaar over een biertje, maar dan spreken we toch over een professioneel, zie ook de roemruchte foto's van de nieuwbouw, gebrouwen vocht, dat het predikaat "jonge Vos" slechts mag dragen na gedegen keuring door een select tiem van keurmeesters.

Welnu, u waarschijnlijk ook wel bekend is de concurrentie in de biermarkt moordend en zijn alle meesterbrouwers oprecht opzoek naar de beste kwaliteit en testen zij hun troetelkindjes (niet alleen WIJ vinden het een leuk kind, maar IEDEREEN vindt het een leuk kind) in een geselecteerd forum van fijnproevers. Mede door die concurrentie is het zeer waarschijnlijk dat ...

Helaas blijkt het na een paar maanden moeilijk te achterhalen wat het doel van zo'n probeersel was en eindigt het in een afgebroken zin...

Maar ik heb meer teruggevonden. Het "Proefformulier". Het proefformulier wordt door de brouwerij Grolsch verstrekt t.b.v. de "Proeftijd", en het betreft hier Proeftijd 1999 met als onderwerp "Bazuin". Even een aantal citaten:

"De basis voor Proeftijd 1999 is gelegd uit de door u ingestuurde proefformulieren van 1998."

Buiten dat ik niet wist dat een basis uitgelegd wordt, dacht ik dat de formulieren vorig jaar om uit te proberen waren, maar kennelijk moesten ze ook ingestuurd worden.

"Het bier is gebrouwen in de geest van Peter Cuyper, Grolsch' meesterbrouwer en gildemeester uit het jaar 1676."

En hier boven staat juist dat de formulieren van 1998 de basis waren. En waarom krijgt u dit formulier?:

"Aan de hand van dit formulier kunt u het bier optimaal beoordelen."

Ja ja, staande op de steiger tijdens een hete nazomermiddag om even de ergste dorst te lessen, maar als je het formulier bij je hebt dan kun je het bier optimaal beoordelen. Of je aan het bezatten met een paar vrienden en dit was de laatste alcohol die er nog in het huis te vinden was; ideale situatie om een bier optimaal te beoordelen.

"Een beperkt aantal bierliefhebbers zal worden uitgenodigd voor een uitgebreide bierproeverij op de brouwerij".

Leuk lokkertje om formulieren terug te krijgen. Nog één en dan stop ik er mee want ik begin me druk te maken en dat is niet goed voor de bloeddruk:

"Ik wil wel/niet geïnformeerd worden door Grolsch."

En hier is het wellicht allemaal om te doen geweest: Je adres opnemen in een adressenbestand.

Overigens smaakte het bier niet slecht, al blijf ik van mening dat Grolsch zich moet beperken tot Pils en De Jonghe Vos het betere speciaalbier brouwt.

Jop

PS. Wie schrijft mijn probeersel af?
PPS. Wie stuurt mij het proefformulier van ZOUT 2000