Een verhaal voor de Wereld

Polen, 20 november 1999

Gisteren viel de winter in, hier in Polen. De eerste echte sneeuw is gevallen. Nu ik hier komend weekend al weer 4 weken verblijf, bedenk ik me hoe weinig weet van hetgeen er in de wereld gebeurd. Gebeurd er eigenlijk wel iets echt belangrijks of is het slechts in de hoofden van de mensen. OK, vage berichten kwamen tot me over een nieuwe aardbeving in Turkije, een cycloon in de Antillen, zodat Trix haar bezoekprogramma moest wijzigen en de aankomst van Sinterklaas in het Nederlandse Hattem.

Komend uit een leven met 24-uur "nieuws", Internet, Teletext, Radio 1, de nachtelijke herhalingen van de NOS-journaals en het BRTN-nieuws, ben ik nu aangewezen op een paar uur Wereldomroep per dag. Meestal is de ontvangst van deze uitzendingen te slecht om rustig te beluisteren. Blijven er één a twee uren per dag over dat de ontvangst de moeite waard is en dan moet ik ook nog aanwezig zijn en lust hebben om te luisteren. En als ik dan luister, wat is dan het belangrijkste nieuws voor RN-wereldomroep.... een vrouw, die haar knie heeft pijn gedaan omdat ze eendjes aan het voeren was op een ophaalbrug die open ging!

Weten jullie - ik vrees, dat jullie - daar in de wereld - niets van dit belangrijke voorval hebben meegekregen, want wie luistert er nu nog naar RN-wereldomroep, als dit het niveau is van de nieuwsvoorziening -dat de betreffende vrouw nu Rijkswaterstaat, de kennelijke beheerder van de brug, gaat aanklagen. De onderkoelde reactie van Rijkswaterstaat - wat een beesten van ambtenaren zijn het ook - was, dat iedere Nederlander geacht wordt de wet te kennen en daarin staat geschreven dat het niet toegestaan is om stil te staan op een ophaalbrug. Als verzachtende omstandigheid voerde de vrouw aan dat er op z'n minst toch dan wel een bord had mogen hangen, of een waarschuwingssignaal had mogen zijn .... In het verdere gekeuvel meldt zij, dat zij in de omgeving van de brug woonde en er regelmatig eendjes ging voeren....

NEEE, DAN WEET JE HELEMAAL NIET DAT DIE BRUG OPEN KAN....

....Ach wat zal ik jullie vermoeien met het belangrijkste nieuws uit Nederland. Informatie is een vreemd ding, een verslaving mag ik wel zeggen. Of eigenlijk ook weer niet. Tenminste als ik mezelf in ogenschouw neem. Het is een verslaving die kennelijk opduikt, zodra de gelegenheid zich aan doet. Toen ik in Nederland verbleef, verzamelde ik alle informatie die er te verkrijgen was. Overdag de radio, 's avonds thuis het 6 uur Journaal, 2 Vandaag, BRTN-journaal, 8-uur Journaal, Netwerk, uurtje pauze om de krant te lezen en vervolgens het 10-uur Journaal gevolgd door NOVA. Mocht ik een avond niet thuis zijn geweest dan kon ik de leemtes vullen met de nachtelijke herhalingen van BRTN en NOS. Toen ik nog een abonnement op de krant had ging er geen exemplaar bij het oud papier zonder gelezen te zijn. In tijden van drukte stapelden zich de te lezen kranten op en bij tijden werkte ik flinke achterstanden weg en las berichten die maanden er voor nieuws waren geweest. Het gaf een soort van bevrediging. En ook nu verval ik in de gewoonte, dat, zodra ik maar het idee heb dat er op de Poolse radio - of zie dat er op de televisie - nieuwsberichten zijn, ik mijn vriendin vraag onmiddellijk alles, ALLES, te vertalen.

Maar heb ik nu eigenlijk zoveel gemist de laatste maand? Ik ben bang voor alle nieuwsverspreiders, dat ik niet zoveel gemist heb. Pas de laatste week ben ik in het bezit van geluid op de televisie, zodat voor die tijd ik alleen op de Poolse teletext de weersverwachtingen heb geprobeerd te ontcijferen. Overigens zijn deze van een KNMI gehalte wat betreft de betrouwbaarheid, of misschien is mijn beheersing van de Poolse taal nog immer onvoldoende...

Ach, niet gehinderd door enige kennis van zaken is de wereld meteen een stuk aardiger. Het is wel erg hoor, die aardbeving in Turkije en dat Trix haar bezoek aan de Antillen heeft moeten aanpassen, maar wat moet ik er mee... En jullie daar in de wereld, wat doen jullie met dat nieuws, ga je naar Turkije om te helpen, stuur je Trix per Email reisadviezen? Nee toch. Och, als er één of andere actie is, dan zijn we bereid om ook wat geld te storten op een girorekening. Kan bovendien weer mooi afgetrokken worden van de belasting.

Nee, het mooiste nieuws van de laatste weken was, dat Sinterklaas weer was aangekomen in Nederland. En dat presentator Meneer Aart zich op een grote populariteit bij de kinderen mag verheugen. Dat is mooi nieuws, daar kan ik wat mee. Vanavond mag ik m'n schoen tenminste weer bij de verwarming zetten.

Groeten,
Jop